Normal_operatie__chirurgie

Een buikwandcorrectie of lower body lift (post-bariatrische ingreep) na extreem gewichtsverlies verbetert de kwaliteit van leven significant en verdubbelt het zelfbeeld van patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van plastisch chirurg Maarten Hoogbergen, verbonden aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en gespecialiseerd in post-bariatrische chirurgie. Dat meldt de Reputatiegroep. 

Met een meetinstrument heeft hij 68 patiënten na een post-bariatrische ingreep onderzocht. Een dergelijke ingreep wordt vaak uitgevoerd bij obesitaspatiënten, die succesvol zijn afgevallen om overtollige huid te verwijderen. De uitkomsten van het onderzoek laten een significant verschil zien tussen patiënten die wel en patiënten die geen post-bariatrische ingreep hebben ondergaan.

De kwaliteit van leven na deze ingreep neemt toe op fysiek, sociaal, seksueel en psychisch gebied. Door de enorme toename van maagverkleinende operaties bij mensen met obesitas groeit ook het aantal patiënten dat te kampen heeft met fors huidoverschot. Post-bariatrische chirurgie wordt echter slechts onder zeer strikte voorwaarden vergoed. “Voor patiënten is het uiterst belangrijk dat de criteria opnieuw worden bekeken”, stelt Hoogbergen. “Niet alleen vanwege de grote impact op de kwaliteit van leven, maar ook omdat patiënten zonder buikwandcorrectie veel vaker terugvallen en opnieuw obees worden.” 

Obesitas is een groeiend medisch probleem. Bijna de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht, daarvan heeft ruim 14 procent obesitas. Jaarlijks ondergaan 12.000 patiënten een operatie voor morbide obesitas. De overtollige huid die overblijft na succesvol gewichtsverlies kan door middel van een post-bariatrische ingreep worden verwijderd. Een buikwandcorrectie of lower body lift wordt echter vaak gezien als een zogeheten cosmetische ingreep.

De vergoeding voor deze tweede fase van de behandeling, de aanvullende contourherstellende ingreep, is dan gebonden aan strenge criteria. Hoogbergen stelt namens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dat de criteria rondom de vergoeding van deze ingrepen vaak irreëel zijn, waardoor veel patiënten verstoken blijven van goede zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids