Normal_normal_lezen

In het kader van de Week van de Alfabetisering starten vijf ziekenhuizen deze week een campagne voor hun laaggeletterde patiënten. Het Albert Schweitzer ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Rijnstate en Isala hebben zich verenigd in het netwerk mProve en maken zich hard voor de verbetering van de communicatie tussen laaggeletterde patiënten en hun zorgverlener. Dat meldt mProve. 

Eén op de negen mensen in Nederland kan niet of nauwelijks lezen en schrijven. Hier ligt vaak nog een taboe op, ook in ziekenhuizen. Omdat dit het lastig maakt voor patiënten om belangrijke gezondheidsinformatie te begrijpen, beginnen de vijf ziekenhuizen deze week met een bewustwordingscampagne.

Zorgverleners krijgen een herkenningswijzer, waarin zij kunnen lezen wat de kenmerken of signalen van een laaggeletterde patiënt zijn. Patiënten krijgen postermateriaal opgestuurd dat hen moet stimuleren om hun problemen met lezen of schrijven te delen met hun zorgverlener. Na de Week van de Alfabetisering gaan de ziekenhuizen verder door bijvoorbeeld zorgverleners te trainen en worden er laagdrempelige communicatiemiddelen ontwikkeld zoals filmpjes en apps.

Door: Redactie Nationale Zorggids