Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

Patiënten die bloedverdunners slikken en acuut geopereerd moeten worden, zijn mogelijk gebaat bij de toediening van een eiwit dat geïnspireerd is op slangengif. Een onderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ontdekt dat zo’n middel de werking van bloedverdunners kan opheffen, waardoor er minder risico op een bloeding is. Dit meldt het LUMC.

De bevinding van de onderzoekers kan de eerste stap zijn voor het oplossen van een klinisch probleem, legt onderzoeker Mettine Bos uit. Patiënten met bijvoorbeeld trombose krijgen een nieuw soort bloedverdunners, de direct werkende orale anticoagulantia (DOACs). Men hoeft daardoor minder vaak naar de trombosedienst, maar er is nog geen medicijn die de werking van het middel kan stoppen. Dit is een probleem als iemand die het middel gebruikt een bloeding krijgt. Artsen hebben dan problemen om de bloeding te stoppen. En in het geval dat iemand acuut moet worden geopereerd, moeten artsen wachten totdat het medicijn is uitgewerkt, omdat patiënten anders een grote bloeding kunnen krijgen.

Bos en haar promovendus Daniël Verhoef van de Vrije Universiteit in Amsterdam, gingen op zoek naar zo’n middel om de bloedverdunning te stoppen en haalden hun inspiratie uit het gif van de meeste giftige slang ter wereld: de Australische bruine slang. “We wisten dat de slang zijn prooi doodt door grote bloedstolsels te veroorzaken. Maar het eiwit in het slangengif dat dit doet, ziet er anders uit dan dat van de mens”, aldus Bos. De onderzoekers identificeerden vervolgens het afwijkende deel van het stollingseiwit van de slang en pasten dit toe op de menselijke versie.

Het verbouwde menselijke eiwit deed precies wat het moest doen. In het laboratorium zagen de onderzoekers dat het eiwit normale bloedstolling veroorzaakte, maar niet gevoelig was voor de bloedverdunners. Op die manier wordt de werking van de bloedverdunners omzeild. Ideaal als een patiënt aan de bloedverdunners acuut moet worden geopereerd. De LUMC-spin off VarmX kreeg een licensie op het patent op het aangepaste eiwit. Dit bedrijf gaat aan de slag met het verder ontwikkelen van het eiwit tot een geneesmiddel.

Door: Redactie Nationale Zorggids