Logo_normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het bevel aan de huisarts van ’t Hart Medisch Centrum beëindigt. Hij heeft zijn praktijk overgedragen aan een andere zorgaanbieder en levert daar zelf geen zorg meer. Dit meldt IGZ.

De huisarts heeft voldoende aangetoond dat hij in zijn praktijk ’t Hart Medisch Centrum niet langer zorg verleent. Hij heeft zijn patiënten overgedragen aan een andere zorgaanbieder en is daarom ook niet meer verantwoordelijk voor een goede waarneming van de praktijk. Hierdoor vindt de inspectie dat er geen direct gevaar meer is voor de patiëntveiligheid. Wel is de inspectie bezig met het voorbereiden van een tuchtklachten tegen de man.

Toen de inspectie op 18 juli een bezoek bracht aan de praktijk, zag het dat de huisarts ernstig tekortschoot in zijn zorg. De huisarts zorgde niet goed voor de continuïteit van de zorgverlening en een goede bereikbaarheid. Verder verrichte de doktersassistente in zijn opdracht handelingen waarvoor zij niet bevoegd was. Toen de inspectie daar op bezoek was heeft hij zich fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedragen.

Begin augustus kwam de huisarts in het nieuws omdat hij tweeduizend patiënten niet op de hoogte had gesteld van zijn afwezigheid. Op het antwoordapparaat had hij een bericht achtergelaten waarop hij vertelde een vervanger te hebben geregeld. De vervanger wist alleen van niets en de zorgverzekeraar waarmee hij een contract heeft ook niet. Hiervoor bleek de huisarts te veel geld te declareren en hij zou zijn administratie niet op orde hebben. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf hem een boete van 100.000 euro.

Door: Redactie Nationale Zorggids