Logo_logo_radboudumc_logo

Welke behandelingen horen thuis in het basispakket van de zorgverzekering, en welke niet? Willen we als maatschappij met elkaar betalen voor behandelingen die erg duur zijn, maar het leven slechts met enkele maanden verlengen? Of voor behandelingen als orthodontie bij scheve tanden en ivf bij onvruchtbaarheid, waarover je kunt twisten of ze bij het leven horen? Zijn we bereid allemaal op te draaien voor zorgkosten waarbij mensen in sommige gevallen een eigen verantwoordelijkheid hebben, bijvoorbeeld een maagverkleining bij overgewicht? Dit soort vragen hoopt de afdeling Health Evidence van het Radboudumc samen met een aantal partners in een burgerforum te beantwoorden. Dat meldt het Radboudumc. 

Het burgerforum bestaat uit 24 burgers, geselecteerd met behulp van een steekproef uit de Nederlandse samenleving. Gedurende drie weekenden in september en oktober 2017 discussiëren zij, onder begeleiding van onderzoeksbureau Motivaction, over een aantal concrete casussen en dilemma’s met betrekking tot het vergoeden van medische behandelingen in Nederland.

Tijdens deze drie weekenden ontwikkelt het burgerforum een visie op keuzes in de zorg in Nederland.  Deze worden, in de vorm van een pamflet, gepresenteerd tijdens een conferentie in het voorjaar. Belanghebbenden en beleidsmakers in de zorg worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze conferentie en te reageren op het pamflet.

Het Radboudumc hoopt met het burgerforum het maatschappelijk debat rondom de zorg in Nederland te verbreden en verdiepen, door het faciliteren van een geïnformeerde discussie tussen burgers. Daarnaast doet het Radboudumc onderzoek naar het functioneren van een burgerforum in de praktijk, als verkenning voor een meer stelselmatige inzet. Naast het Radboudumc nemen het  Institute for Management Research van de Radboud Universiteit en de Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam deel in de organisatie van het burgerforum. Daarnaast heeft het Zorginstituut Nederland een belangrijke adviserende rol.  Het burgerforum is geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief, Burgerlabo, dat in juni 2015 heeft plaatsgevonden in België. Het Burgerlabo heeft daar geleid tot een breed gedragen veranderingsproces voor het maken van keuzes in de zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids