Normal_logo_logo_nierstichting

Nederland telt 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade, waarvan ruim 6.500 minstens 12 uur per week dialyseert. Dialyseren is geen leven, maar overleven en plaatst nierpatiënten buiten de maatschappij. Van 17 tot en met 23 september gaan in heel Nederland ruim 70.000 collectevrijwilligers op pad voor de Nierstichting om geld in te zamelen en nierpatiënten hun leven terug te geven. Onder meer met de draagbare kunstnier. Dat meldt de Nierstichting. 

Dialyse gaat gepaard met veel complicaties die de kwaliteit van het leven in grote mate negatief beïnvloeden. Van intense vermoeidheid, misselijkheid en vocht vasthouden tot het volgen van een streng dieet, niet meer kunnen werken, niet meer met vakantie kunnen gaan en soms zelfs het opgeven van een kinderwens.

Dialysetijd, vermoeidheid, onzekerheid over de toekomst en het verminderde lichamelijke functioneren vormen de belangrijkste barrières voor dialysepatiënten om een actief sociaal leven te leiden. Werk, sport, het onderhouden van sociale contacten en het ondernemen van activiteiten met het gezin worden minder.

Twee derde van de nierpatiënten die dialyse ondergaat werkt niet meer of doet aangepast werk. De belangrijkste reden is dat zij het fysiek zo zwaar hebben dat ze niet in staat zijn te werken of slechts in aangepaste vorm. Dialyse veroorzaakt extreme vermoeidheid en gebrek aan energie, die ondanks veel rusten niet overgaan. Vaak is werk niet te combineren met de vele dialyse uren.

De impact van dialyse op het dagelijks leven is de laatste decennia nauwelijks veranderd. Daarom is de Nierstichting in 2008 gestart met de ontwikkeling van een compacte kunstnier die nierpatiënten een alternatief biedt voor het huidige, grote dialyseapparaat dat vooral geschikt is voor gebruik in een ziekenhuis of dialysecentrum. De draagbare kunstnier wordt kleiner, lichter en gebruiksvriendelijker in gewicht. En daarmee makkelijker mee te nemen, zodat men er ook thuis of elders mee kan dialyseren. Dit geeft nierpatiënten beduidend meer bewegingsvrijheid en de vrijheid om zelf hun leven in te richten. De nierpatiënt moet nu zijn leven aanpassen aan de behandeling. Met de komst van de draagbare kunstnier wil de Nierstichting bereiken dat de behandeling zich aanpast aan het leven van de patiënt.

Van 17 tot en met 23 september vindt de collecteweek van de Nierstichting plaats onder de noemer ‘Dialyseren is geen leven, maar overleven. Geef nierpatiënten hun leven terug’.

Door: Redactie Nationale Zorggids