Logo_logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet van het College van Beroep voor het bedrijfsleven het bezwaar tegen de tarieven voor diagnostische centra en laboratoria herzien. De beroepsgroepen hadden een bezwaar ingediend tegen het besluit van de NZa om de vastgestelde tarieven voor het jaar 2016. Dat meldt Rechtspraak.nl. 

De tarieven voor het komende jaar zijn lager dan de bedragen die in 2015 waren vastgesteld voor röntgenfoto’s, MRI-onderzoeken en medisch biologische diagnostiek. De NZa baseerde de prijzen op de kostprijzen die bij zorgaanbieders zijn ingeleverd, maar deze vertonen volgens de centra grote gebreken.

“Het CBb oordeelt dat de NZa de door de centra gezaaide twijfel over de vereiste kostendekkendheid van de tarieven niet heeft kunnen wegnemen. NZa heeft onvoldoende rekening gehouden met de verschillen tussen kostprijsgegevens en kostenstructuren van met name ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra”, zo is te lezen op de website van Rechtspraak.  Ziekenhuizen lijken de kostprijzen zo te hebben toegerekend dat de kostprijzen minder hoog zijn dan de werkelijke prijzen. Tegen het besluit van het CBb kan niet worden ingegaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids