Logo_zorginstituut_nederland

Het moet in de komende jaren makkelijker worden om zelf te beslissen over behandelingen en welke arts deze gaat uitvoeren. Zorginstituut Nederland gaat met het programma ‘Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen’ informatie verzamelen van de ervaringen van zowel de arts als de patiënt, die vervolgens inzichtelijk moet maken wat de beste behandeling is voor veelvoorkomend aandoeningen. Dit meldt Zorginstituut Nederland.

Om dat te bereiken voert het Zorginstituut de komende jaren het programma programma ‘Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen’ uit, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Hierbij wordt samengewerkt met veel partijen in de zorg en aangesloten bij initiatieven die er al zijn om samen te beslissen.

Uitkomstinformatie gaat over de resultaten van een behandeling. Die worden bijgehouden door artsen en steeds vaker ook door patiënten. Bij artsen ligt de focus op het medische deel, zoals het aantal geslaagde operaties of complicaties. Bij patiënten ligt de focus op de uiteindelijke uitkomst; hoe is de ingreep beleefd en wat kan men weer na een operatie?

Gebundeld kan deze informatie andere patiënten helpen om de keus voor een behandelaar te maken en samen met een behandelaar in gesprek te gaan over de mogelijke behandeling. Het programma bestaat uit vijf projecten die het verzamelen, delen en gebruiken van uitkomstinformatie mogelijk moeten maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids