Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

In de winter van 2016/2017 duurde de griepepidemie vijftien weken. Dit is langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen twintig jaar. Dit blijkt uit het jaarrapport influenza en andere luchtweginfecties van het RIVM 2016/2017. Ongeveer 500.000 mensen zijn ziek geworden door een infectie met het griepvirus. Het griepvaccin van 2016 was redelijk effectief tegen het soort griep dat deze winter vaak voorkwam. Dit meldt het RIVM. 

Tijdens de gehele epidemie is vooral influenzavirus van het type A(H3N2) aangetroffen, waartegen ouderen over het algemeen minder weerstand hebben. Het aantal patiënten boven de 65 jaar dat de huisarts bezocht met griepachtige klachten was dan ook iets hoger dan vorig jaar, toen vooral influenza A(H1N1)pdm09 circuleerde. Vooral in verpleeghuizen waren er veel patiënten met griepachtige klachten.

In totaal zijn naar schatting tussen begin oktober 2016 en eind mei 2017 ongeveer 500.000 mensen ziek geworden door een infectie met het griepvirus en zijn ruim 6.500 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege griepgerelateerde problemen. Gedurende de epidemie overleden 7.500 meer mensen dan in die periode was verwacht.

Er was een redelijk tot goede match tussen het vaccin en het A(H3N2) virus dat dit jaar griep veroorzaakte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarom geadviseerd om volgend jaar hetzelfde A(H3N2) vaccinvirus te gebruiken. De effectiviteit van het vaccin kan per seizoen sterk verschillen doordat nooit van tevoren bekend is welke virussen in het volgend seizoen overheersen. Ook kunnen deze virussen door de tijd heen veranderen en gaan afwijken van de gekozen vaccinvirussen.

Door: Redactie Nationale Zorggids