Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

Vorige week ondertekenden vertegenwoordigers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een intentieverklaring om samen de kwaliteit van de registratie en declaratie van zorg te regelen, het zogeheten horizontaal toezicht. Dat meldt LUMC.

Horizontaal toezicht is een vorm van samenwerking tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars die is gebaseerd op vertrouwen. Het betekent dat het LUMC en de zorgverzekeraar samen verantwoordelijk zijn voor een juiste besteding van zorguitgaven. Het LUMC controleert zélf of er juist geregistreerd is, voordat de gegevens naar de verzekeraars gaan. De gegevens worden hierna afgestemd met één verzekeraar – Zorg en Zekerheid – die de andere verzekeraars vertegenwoordigt. 

Met horizontaal toezicht krijgt het LUMC meer zekerheid over de juistheid van declaraties en zijn er minder administratieve lasten. Voor Zorg en Zekerheid betekent het minder dure en onnodige herstelkosten die samenhangen met achteraf corrigeren van declaraties. Daarnaast kan de zorgverzekeraar haar verzekerden sneller inzicht geven in hun zorgnota’s en het verbruik van het eigen risico. In de praktijk houdt horizontaal toezicht in dat een registratie van een zorgactiviteit vrijwel meteen gecontroleerd wordt. Klopt iets niet? Dan krijgt de zorgverlener zo snel mogelijk na de registratie bericht.

“Zorg en Zekerheid stimuleert horizontaal toezicht en daarmee het vooraf met elkaar in gesprek gaan over mogelijke risico’s in de registratieprocessen”, zegt Hennie Limberger, lid Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid. “Met het aangaan van de dialoog en transparant zijn naar elkaar werken we aan wederzijds vertrouwen. Dit draagt bij aan een beter inzicht in eventuele risico’s voor beide partijen, waarbij wij gezamenlijk profiteren van meer efficiency. Uiteindelijk kan horizontaal toezicht ook bijdragen aan het nog nauwkeuriger vaststellen van de zorgpremies, omdat er sneller inzicht bestaat in de kosten voor de ziekenhuiszorg in Nederland.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids