Normal_normal_chemo_chemotherapie_kanker

Een groot aantal patiënten met darmkanker zal in plaats van zes maanden slechts drie maanden lang een chemobehandeling ontvangen. Dit hebben enkele Nederlandse ziekenhuizen besloten nu blijkt dat halvering van de behandeling net zo effectief is als een behandeling van zes maanden. Dat meldt het Parool.

Zo zijn het AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek al begonnen met het inkorten van de behandeling . Dit houdt voor de patiënt in dat hij niet zes, maar drie maanden ziek is van de chemo. Ook de bijwerkingen die na verloop van tijd ontstaan, worden zo minder. Bovendien worden de kosten per patiënt aanzienlijk lager.

“Eén van de vervelendste bijwerkingen, pijnlijke tintelingen en een doof gevoel in de handen en voeten, die ook nog tot functieverlies kunnen leiden, is door halvering van de kuur afgenomen”, zegt hoogleraar Kees Punt van het AMC. Normaal gesproken heeft zo’n 45 procent van de patiënten hier last van, maar dat zal nu dalen naar 15 procent.  Waarschijnlijk zullen zo’n vijfduizend darmkankerpatiënten een halvering van de behandeling aangeboden krijgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids