Normal_normal_hart_gezondheid

86 procent van de Nederlanders denkt ten onrechte dat kanker bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is, terwijl het hart- en vaatziekten zijn. Ruim 60 procent denkt dat mannen vaker sterven aan hart- en vaatziekten, terwijl hieraan meer vrouwen overlijden. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat Nederlanders weinig weten over M/V-verschillen als het gaat om hun gezondheid. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van VUmc, uitgevoerd door Motivaction, ter gelegenheid van Dress Red Day 2017 op 29 september. Op Dress Red Day wordt aandacht besteed aan het vrouwenhart, zo meldt VUmc. 

Het is bij 51 procent van de Nederlanders ook onbekend dat in de medische sector meer kennis is van het mannenlichaam dan van het vrouwenlichaam. Ook is het bij 69 procent van de ondervraagden onbekend dat vrouwen meer kans hebben op bijwerkingen van medicijnen dan mannen.

Van alle Nederlanders zegt 47 procent zelf te maken te hebben met hart- en vaatziekten en weet 68 procent dat de ziekte gevaarlijk is. Opvallend is dat 60 procent van de bevolking niet denkt dat hart- en vaatziekten vooral voorkomen bij mensen met een ongezonde levensstijl. In werkelijkheid heeft meer dan 80 procent van de hart- en vaatziekten een relatie met leefstijl. De ziekte komt vooral door hoge bloeddruk, roken, overgewicht, te weinig bewegen, alcohol en stress. Bij vrouwen speelt verder dat zowel diabetes als roken meer negatieve gevolgen voor het hart hebben dan bij mannen. Van de Nederlanders met hart- en vaatziekten geeft slechts 25% aan dat ze gezonder zijn gaan eten en drinken. Bijna 50% van hen zegt minder te werken, maar ook minder leuke activiteiten te doen.

Ook in de medische beroepspraktijk is nog steeds te weinig kennis over het vrouwenhart, ziet interventiecardioloog Yolante Appelmnan. Ze ziet veel jonge vrouwen die na een lang traject bij haar terechtkomen. Zij krijgen de diagnose oververmoeid, maagklachten over overgangsklachten, terwijl het in de werkelijkheid om een serieuze hartkwaal gaat. Veel artsen zijn volgens haar nog onbekend met hoe hart- en vaatziekten er bij vrouwen uitzien. Ze pleit voor meer onderzoek naar de werking van hart en vaten bij vrouwen, zodat er ruimte komt nieuwe vormen van diagnostiek.

Door: Redactie Nationale Zorggids