Normal_vaccinatie_prik_2534

Jolanda de Vries, hoogleraar Translationele tumorimmunologie, wint dit jaar de Huibregtsenprijs voor haar onderzoek naar de rol van dendritische cellen in de afweer tegen verschillende vormen van kanker en de effectiviteit van dendritische celtherapie. Deze landelijke prijs wordt sinds 2005 uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij en is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Dit meldt Radboudumc.

Jolanda de Vries onderzoekt de rol van dendritische cellen in de afweer tegen verschillende vormen van kanker en de effectiviteit van dendritische celtherapie. Dendritische cellen spelen een belangrijke rol in afweerreacties. Bij een infectie of ontsteking, maar ook bij kanker, ondergaan dendritische cellen een ingewikkeld rijpingsproces, waarna ze uiteindelijk in de lymfeklieren stukjes van de ziekteverwekker presenteren aan T-cellen. Dit zijn de ‘killer-cellen’ van het afweersysteem die dankzij de boodschap van de dendritische cellen in staat zijn kankercellen aan te vallen.
 
Jolanda de Vries ontwikkelde vanuit deze dendritische cellen een vaccin tegen kanker. Hiervoor
worden dendritische cellen bij de patiënt afgenomen en in het laboratorium beladen met  tumoreiwitten. Deze cellen worden weer aan de patiënt gegeven, waardoor de T-cellen gericht tumorcellen gaan aanvallen. Het grote voordeel van deze therapie is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvalt en omdat het om lichaamseigen cellen gaat zijn er nauwelijks bijwerkingen.
 
De jury van de Huibregtsenprijs benadrukte dat Jolanda de Vries momenteel de enige ter wereld is die studies met vaccins op basis van natuurlijke dendritische cellen bij patiënten uitvoert. Opmerkelijk is dat zij haar onderzoek geheel op eigen kracht zonder de farmaceutische industrie bij de patiënt heeft gebracht. Dat de behandeling met natuurlijke dendritische celvaccins voorlopig uit de basisverzekering wordt vergoed, is ook uitzonderlijk. Het geeft aan hoe uniek en belangrijk dit werk is.
 
De Avond van Wetenschap & Maatschappij is een jaarlijkse bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag met prominenten uit de wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport onder leiding van minister van onderwijs Bussemaker. De Huibregtsenprijs bestaat uit het sculptuur De Denker van beeldend kunstenaar Wil van der Laan en een geldbedrag van 25.000 euro voor onderzoek. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids