Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

63 ziekenhuislocaties krijgen vandaag door seniorenorganisatie KBO-PCOB het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis toegekend. Dit zijn er 3 meer dan twee jaar geleden, ondanks de verzwaarde kwaliteitsaspecten. Dit meldt KBO-PCOB.

Er zijn 16 ziekenhuislocaties in Nederland die het keurmerk woensdag kwijtraken. Daar staat tegenover dat 19 ziekenhuislocaties die het keurmerk twee jaar geleden niet bemachtigden, dat nu wel doen. Van de 114 benaderde ziekenhuislocaties krijgt uiteindelijk 55  procent het keurmerk tegen 51 procent in 2015.

Het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is in 2013 ontwikkeld door KBO-PCOB, met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Het wordt elke twee jaar uitgereikt. Er zijn veertien verschillende kwaliteitscriteria waar de ziekenhuizen op worden beoordeeld. Zoals op beschikbaarheid en inzet van een geriatrisch team, goede afstemming van alle behandelingen en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis.

Strengere eisen

De kwaliteitseisen voor het keurmerk worden elke twee jaar verzwaard om kwaliteitsverbetering te stimuleren. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Als absolute voorwaarde blijft de aanwezigheid en inzet van een geriatrisch team gehandhaafd, net als een goede overdracht na ontslag. Goede nazorg dus. In deze ronde is daar onder andere bijgekomen dat het ziekenhuis de oudere patiënt goed betrekt bij het behandelbeleid. En dat er extra aandacht is voor ouderen op de spoedeisende hulp.” Dit laatste kan door bijvoorbeeld bij binnenkomst van 70-plussers een risicoscreening op kwetsbaarheid en functieverlies uit te voeren. Eén vast aanspreekpunt voor de oudere patiënt gedurende het gehele behandeltraject is nog een aandachtspunt voor vrijwel alle ziekenhuizen.

Keurmerk is bittere noodzaak

KBO-PCOB heeft het initiatief voor het keurmerk genomen omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat een aanzienlijk deel van de senioren er ten gevolge van een ziekenhuisopname op achteruit gaan. Een achteruitgang die niets te maken heeft met de reden van de opname. Senioren lopen een hoger risico op complicaties rond ziekenhuisopname en ontslag. Zoals acute verwardheid, vallen, medicatiefouten en ondervoeding. Bovendien is de organisatie van een ziekenhuis veelal niet ingericht op patiënten met verschillende aandoeningen tegelijkertijd. Naarmate men ouder wordt komt dit echter steeds vaker voor. Behandelen van de ene aandoening kan nadelig uitpakken voor de andere aandoening.

De actuele scores van alle ziekenhuizen zijn vanaf vandaag te bekijken via de Keuzewijzer op www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl

Door: Redactie Nationale Zorggids