Normal_oog__compfight_

Door het veranderen van de verpakkingen van nagel- en secondelijm zouden heel wat problemen kunnen worden voorkomen wanneer mensen het per ongeluk aanzien voor oogdruppels. Nu lijken de tubes van lijm en oogdruppels sterk op elkaar, waardoor het wel eens gebeurt dat mensen hun oog dichtlijmen. Oogarts Richard Zegers van het Diakonessenhuis in Utrecht pleit daarom in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde voor strengere regels voor fabrikanten. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De oogarts stelt dat het regelmatig gebeurt dat iemands oog per ongeluk dichtgelijmd is. Nadat hij vlak voor de zomer zelf een patiënt moest behandelen met secondelijm rond zijn oog, besloot de man te zoeken naar vergelijkbare situaties. Die zouden namelijk makkelijk voorkomen kunnen worden wanneer de verpakkingen niet meer zo op elkaar lijken, en wanneer de lijm is voorzien van een veiligheidssluiting. Een andere kleur en vorm van de verpakking zou al heel wat ongemak kunnen voorkomen.

De verwarring is bij een oogzalf of oogdruppels niet zo gek. Mensen zien mogelijk al slechter of zetten hun bril af om het middel toe te dienen. Wanneer twee identieke tubes vlak naast elkaar liggen, is het niet zo moeilijk om de verkeerde te pakken. Fabrikanten kunnen hun steentje bijdragen door de lijm te voorzien van een kindersluiting en door andere kleuren en vormen te kiezen voor de verpakking. “Natuurlijk moeten mensen de lijm apart en zeker uit de buurt van kinderen bewaren, maar de fabrikanten kunnen ook helpen ongelukken te voorkomen”, aldus Zegers. Het gaat niet alleen om oogdruppels, maar bijvoorbeeld ook voor druppels of medicatie voor de oren.

Door: Redactie Nationale Zorggids