Normal_rss_entry-109038

De cast en crew van hitserie Penoza hebben een korte film gemaakt voor een nieuwe campagne van het Rode Kruis om mensen bekender te maken met reanimatie.

In het filmpje, dat vrijdagochtend op de Facebookpagina van het Rode Kruis is gelanceerd, martelen Carmen van Walraven en haar rechterhand Berry iemand om informatie te krijgen. Zij worden onaangenaam verrast als hun slachtoffer opeens wordt getroffen door een hartstilstand.

De hoofdrollen in het korte filmpje worden net als in de serie vertolkt door Monic Hendrickx en Loek Peters. Ook acteur Eric Corton, ambassadeur van het Rode Kruis, maakt zijn opwachting. Hij was in eerdere seizoenen ook in Penoza te zien als John, de vriend van Carmen van Walraven.

Het filmpje is gemaakt door producent NL Film, KRO-NCRV en regisseur Diederik van Rooijen. Van Rooijen maakte de eerste drie seizoenen van Penoza maar vertrok toen naar Hollywood om daar films te gaan maken. Het vierde en vijfde seizoen werden door andere regisseurs gemaakt, maar voor dit speciale project keerde Van Rooijen nog eenmaal terug in de regiestoel.

Met de campagne wil het Rode Kruis mensen aansporen om te handelen als een ander persoon in hun bijzijn een hartstilstand krijgt. De bereidheid om een onbekende te reanimeren is volgens het Rode Kruis “alarmerend laag”. De overlevingskans van een slachtoffer stijgt met bijna 50 procent als iemand binnen zes minuten begint met reanimeren, al dan niet in combinatie met het gebruik van de AED.

Door: ANP