Normal_cruise

Steeds meer ouderen vieren vakantie op een cruiseschip. Tegelijkertijd moet alarmcentrale Eurocross steeds meer zieken van boord halen. De alarmcentrale denkt dat er een relatie is tussen de hoge leeftijd van de vakantieganger en het aantal meldingen. Dat meldt NOS.

Eurocross moest alleen dit jaar al meer dan honderd patiënten van boord halen. Zij kampten bijvoorbeeld met longontstekingen, hartklachten of een verergering van bestaande ziekten, zoals kanker. “Een paar jaar geleden gingen vooral mensen van 60 tot 65 op zo’n vakantie, nu zijn het vaak ouderen van 70 tot 80 jaar”, verklaart Eurocross.

Zieke patiënten van boord halen is niet goedkoop. Het cruiseschip moet eerst naar het vaste land komen en daar afmeren. Dat is bij verre reizen soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zodra het schip is afgemeerd, moet een ambulance of helikopter de patiënt ophalen. Suzan de Wit van Eurocross adviseert Nederlanders die meereizen op een cruiseschip om zich hiervoor goed te laten verzekeren. Voor vertrek is het bovendien verstandig om bij de zorgverzekeraar na te gaan wat op reis wel en niet vergoed wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids