Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Het Zwolse Isala zegt dat zorgverzekeraar VGZ zijn zorgplicht niet nakomt. Het budget is op, terwijl Isala dit jaar meer patiënten met complexe problemen doorgestuurd krijgt vanuit de algemene ziekenhuizen. Bestuursvoorzitter Rob Dillmann trekt aan de bel. Dat meldt Zorgvisie. 

Jaarlijks maken ziekenhuizen en zorgverzekeraars financiële afspraken voor het volgende jaar. De afspraken voor 2017 zijn echter niet gebaseerd op de verwachtingen, maar op de resultaten van 2016.

“Daar gaat het al fout, want in 2016 heeft VGZ 10 miljoen euro aan extra geleverde zorg niet betaald. Voor dit jaar dreigt dat bedrag uit te komen op 16 miljoen euro. Dat is drie keer ons jaarresultaat. Zo kan het niet langer. We kunnen niet gratis zorg gaan leveren”, zegt Dillmann tegen Zorgvisie.

Dat het ziekenhuis meer VGZ-verzekerden behandelt dan vooraf ingeschat is volgens de zorgverzekeraar de schuld van Isala, omdat het basiszorg uit andere ziekenhuizen zou wegtrekken. Ook verwijt VGZ het ziekenhuis ervan onvoldoende doelmatig te werk te gaan. Iets wat Dillmann verbaast, omdat andere zorgverzekeraars geen probleem maken van doelmatigheid. De grootste zorgverzekeraar in de regio is Zilveren Kruis. Dillmann vindt dat VGZ het voorbeeld van deze zorgverzekeraar moet volgen.

De bestuursvoorzitter heeft de zorgverzekeraar gevraagd om een constructief overleg en neemt nog geen verdere maatregelen. Verzekerden kunnen vooralsnog gewoon terecht voor alle zorg die zij nodig hebben. Als er echter geen nieuwe afspraken worden gemaakt, gaat het ziekenhuis patiënten adviseren om over te stappen. Een andere overweging is het weghalen van de collectieve zorgverzekering bij VGZ. 

Door: Redactie Nationale Zorggids