Normal_rss_entry-109658

Het blijft vooralsnog onzeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Er is onvoldoende steun voor een verlenging van tien jaar, bleek woensdag bij overleg van experts van de lidstaten.

De licentie voor gebruik van het mogelijk kankerverwekkende middel loopt op 15 december af. De Europese Commissie gaat volgens ingewijden nu een voorstel van zeven jaar voorbereiden. De deskundigen komen over uiterlijk tien dagen opnieuw bijeen.

Nederland had ingezet op tien jaar, maar zal volgens een betrokken diplomaat "flexibel zijn als dat een compromis dichterbij brengt’’. Frankrijk had drie jaar voorgesteld, maar ook daarvoor was onvoldoende steun. Het Europees Parlement wil dat de stof in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup over vijf jaar is verboden. De agrarische sector is daar mordicus tegen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wees er in september op dat de Europese toezichthouders op de voedselveiligheid en de chemicaliën tot de conclusie zijn gekomen dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden. Er is volgens hen geen bewijs dat het bestrijdingsmiddel kankerverwekkend is, zoals criticasters beweren. De linkse oppositie en de PVV willen het gebruik van glyfosaat terugdringen en stellen onder meer dat onderzoekers die de stof vrijpleiten, zijn beïnvloed door de fabrikant.

Nederland moet wel voorkomen dat te veel glyfosaat in het drinkwater terechtkomt, stelt de Nederlandse toezichthouder Ctgb. Ook moeten vogels en zoogdieren beter worden beschermd.

Door: ANP