Normal_tuberculin_test_tbc_prik_naald

Gisteren hebben zeker zevenhonderd inwoners van Vaassen zich laten testen op open tuberculose. De GGD had hen uitgenodigd, nadat bij zeker twintig mensen in de omgeving de besmettelijke vorm van tbc was aangetroffen. Wie de infectie inderdaad heeft, kan deze gemakkelijk met medicijnen tegengaan. Dat meldt Skipr.

Wie besmet is, moet naar het ziekenhuis voor een vervolgonderzoek. Hoewel patienten met open tbc na één maand medicijnen slikken niet meer besmettelijk zijn, moeten ze deze een half jaar slikken. School of werk is in die tijd niet toegestaan.

Besmetting vindt plaats doordat een patiënt in de richting van een nog niet besmet persoon hoest.
Tuberculose is een infectieziekte die niet altijd besmettelijk is. Longtuberculose, ofwel open tbc, is dat soms wel. Wie kampt met de ziekte heeft lange tijd last van hoesten en slijm bij het hoesten (soms met bloed). Andere symptomen zijn vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsafname, koorts, moeilijk ademhalen en zweten.

Wie besmet is geraakt kan medicijnen slikken om ervoor te zorgen dat hij geen tuberculose krijgt. Er bestaat ook een inenting tegen tbc die ervoor zorgt dat de ziekte helemaal wordt tegengegaan. Deze inenting wordt niet standaard aan iedereen gegeven.  

Door: Redactie Nationale Zorggids