Normal_tuberculin_test_tbc_prik_naald

Van de ruim zevenhonderd Vaassenaren die zijn getest op open tuberculose, is er bij 27 mensen tbc vastgesteld. Zij hebben echter niet de besmettelijke variant en kunnen de ziekte dus niet overdragen aan anderen. Dat meldt GGD Noord- En Oost-Gelderland. 

De GGD testte de inwoners van Vaassen op open tuberculose, de besmettelijke variant van de ziekte. 112 mensen moesten een longfoto laten maken en bij 98 mensen is een bloedtest afgenomen voor nader onderzoek. Uit de longfoto’s bleek dat er geen sprake was van open tbc. De uitslag van de bloedtest laat nog een paar dagen op zich wachten. De mensen bij wie tbc is gevonden zijn inmiddels gestart met een behandeling.

Bij zeker twintig mensen in de omgeving is onlangs de besmettelijke vorm van tbc aangetroffen. Besmetting vindt plaats doordat een patiënt in de richting van een nog niet besmet persoon hoest. Tuberculose is een infectieziekte die niet altijd besmettelijk is. Longtuberculose, ofwel open tbc, is dat soms wel. Wie kampt met de ziekte heeft lange tijd last van hoesten en slijm bij het hoesten (soms met bloed). Andere symptomen zijn vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsafname, koorts, moeilijk ademhalen en zweten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids