Normal_spuit

De Dopingautoriteit denkt dat steeds meer jongeren tussen de 16 en 23 jaar anabole steroïden gebruiken. Er zijn geen cijfers om dit vermoeden te onderbouwen, maar gemeenten nemen in toenemende mate contact op met de Autoriteit om het probleem aan de kaak te stellen. Deze jongeren gebruiken de doping niet om sterk te worden, maar puur voor het verbeteren van het uiterlijk. Dat meldt RTL Nieuws.

Agenten in verschillende gemeenten melden dat tientallen jongeren het middel gebruikt worden. Niet binnen of in de sportschool, maar op hangplekken en in speeltuinen. De politie vindt daar spuiten in containers. Niet alleen de Dopingautoriteit krijgt hiervan meldingen binnen, ook verslavingsinstelling Novadic-Kentron  wordt gebeld door gemeenten en agenten die spuiten vinden.

“Mensen bellen en denken dan dat het drugsspuiten zijn. Er wordt gespoten, er zitten junks, denken ze dan. Bij nader inzien blijkt het dan vaak te gaan om anabolengebruik”, zegt Danielle van Pareren van Novadic-Kentron. Zij is inmiddels begonnen met een voorlichtingscampagne gericht op jongeren bij dance-evenementen.

Wie anabolen gebruikt, doet dat met gevaar voor eigen leven. Anabolen kunnen zorgen voor hartproblemen, leverstoornissen, impotentie en depressieve gevoelens. Ook vertoon van agressief gedrag is bij gebruik niet ongewoon. Experts weten nog niet of steroïden daadwerkelijk verslavend zijn. Ze vermoeden dat het om een pure mentale verslaving gaat, waardoor deze doorzet.

Anabole steroïden zijn gewoon op het internet verkrijgbaar. De Dopingautoriteit waarschuwt hier wel voor, want in het merendeel van de online verkochte middelen zitten andere, mogelijk gevaarlijke, stoffen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids