Normal_ambulance

Ambulances hebben moeite om op tijd te komen. Doordat er niet genoeg ambulanceposten zijn, halen ambulances de wettelijke norm van 15 minuten niet. Hierdoor worden 385.000 Nederlanders mogelijk te laat geholpen mochten zij zich in een levensbedreigende situatie bevinden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een analyse van de Rijksuniversiteit Groningen.

De universiteit rekende ook uit wanneer de meeste mensen niet bereikt worden. Tijdens de spits op dinsdagochtend ervaart de ambulance de meeste overlast, waardoor 535.000 Nederlanders niet op tijd bereikt worden. De problemen spelen veelal in de buitengebieden van ons land, zoals Elspeet, Egmond aan Zee en Millingen aan de Rijn.

In Nederland zijn 24 regio's waarover de ambulancediensten zijn verdeeld. In elke regio moet 95 procent van de ambulances binnen 15 minuten op de plek van het ongeluk zijn en moet 97 procent van de Nederlanders binnen dat kwartier bereikt zijn.

“Het is bekend dat in sommige afgelegen regio’s, zoals natuur- en landbouwgebieden, de vijftienminutennorm punt van aandacht is. Er zijn daarom in 2016 verbeterplannen gemaakt door de ambulancediensten, waarna er extra ambulanceposten zijn geopend en extra opleidingsplaatsen beschikbaar zijn gesteld”, zeggen Zorgverzekeraars Nederland en Ambulancezorg Nederland. Het is echter onmogelijk om overal dezelfde dekking te hebben, denken de organisaties.

Vorige week trok ook vakbond FNV al aan de bel over de aanrijtijden. In dat geval ging het om het tekort aan ambulancepersoneel en als gevolg te weinig rijdende ambulances. Vanaf volgend jaar komt er structureel 19,2 miljoen euro per jaar bij voor de regionale ambulancevoorziening. Het geld is nodig om de herziene loonkosten en de stijging van het aantal ambulance-inzetten op te vangen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids