Logo_genenpaspoort

De Nederlandse startup iGene heeft vandaag de officiële introductie van het iGene Paspoort aangekondigd. ’s Werelds eerste genenpaspoort-app met een persoonlijk leefstijladvies op basis van je DNA-profiel. Dat meldt iGene. 

Het verschijnsel van een persoonlijk genenpaspoort is op zichzelf niet nieuw, benadrukt algemeen directeur Roy Haan van iGene: “Er zijn wereldwijd verschillende partijen die dit aanbieden, met name in de Verenigde Staten. Maar voor zover ik weet zijn wij de enige op de wereld die een genenpaspoort vervolgens ook vertaalt naar een persoonlijk leefstijladvies.”

Het leefstijladvies dat je van iGene krijgt, varieert al naar gelang de aandoeningen waarvoor je genetisch gezien meer of juist minder aanleg hebt. Die genetische aanleg wordt weer bepaald aan de hand van een DNA-analyse van je wangslijm. Daarvoor kun je bij iGene een DNA-kit bestellen.

Volgens Haan is het geen toeval dat het iGene Paspoort in Nederland is ontwikkeld. “In ons land zijn we uitstekend toegerust om alle vakgebieden aan elkaar te knopen die erbij komen kijken. De Radboud Universiteit is een autoriteit op het gebied van gedragsbeïnvloeding, in Wageningen weten ze alles over de relatie tussen voeding en gezondheid, bij het Erasmus MC zijn ze ver op het gebied van farmacogenetica… En ook in het algemeen lopen we in Nederland voorop qua preventiegerichte gezondheidszorg.”

De ontwikkeling van het iGene Paspoort is mede gefinancierd met behulp van informal investors. Op dit moment voert iGene gesprekken met nieuwe partijen over vervolginvesteringen, om uitbreiding naar andere Europese landen te financieren. Begin komend jaar staat de lancering in Duitsland gepland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids