Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

De Nederlandse stichting TROIKA Foundation is een petitie gestart om bacteriofagen te gebruiken in de strijd tegen antibioticaresistentie. In Georgië is het heel gewoon om fagentherapie te gebruiken in plaats van antibiotica. Maar Nederland is nog niet zo ver. In een uitzending van Dokters van Morgen stelde Antoinette Hertsenberg het onderwerp onlangs aan de kaak. De TROIKA Foundation wil er nu voor zorgen dat ook Nederland gebruikmaakt van de bewezen succesvolle fagentherapie. Dat meldt Zorg.nu. 

Een bacteriofaag, kortweg een faag, is een klein virus dat bacteriën kan vernietigen. Een faag trekt zich in feite niets aan van de resistentie van een virus en zorgt ervoor dat deze explodeert. Fagen zijn overal te vinden en relatief simpel te kweken. In principe past er bij iedere ontdekte bacterie een faag die zijn negatieve werking teniet kan doen. 

Nederland lijkt tot nu toe vooral te stuiten op weerstand van de farmaceutische industrie. Bovendien geven Nederlandse overheden nog geen subsidies om fagen te kweken en lijken artsen ‘bang’ voor het onbekende. Tijdens de opleiding Geneeskunde wordt namelijk nauwelijks aandacht besteed aan het onderwerp bacteriofagen. We schreven hier onlangs een uitgebreid artikel over. Lees 'Bacteriofaag versus antibiotica: er ís een oplossing voor antibioticaresistentie'

Bij genoeg handtekeningen wil de TROIKA Foundation de petitie overhandigen aan de overheid met het verzoek  om behandeling met bacteriofagen, onder goed gedocumenteerde voorwaarden, aan te bieden aan patiënten bij wie antibiotica niet meer werkt. Wil je de petitie tekenen? Dat kan hier. Op 1 november stond de teller al op ruim 18.000 handtekeningen.

Door: Redactie Nationale Zorggids