Normal_rss_entry-111090

Gemeenten doen, ondanks rechterlijke uitspraken, nog altijd veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Milieudefensie roept daarom mensen op druk te zetten op hun gemeente om maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling.

De organisatie zoekt zogenoemde luchtwachters, mensen die gemeenten en het Rijk achter de broek zitten om het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed uit te voeren. Na een kort geding oordeelde de rechter dit najaar dat de overheid er zo snel mogelijk voor moet zorgen dat de Nederlandse luchtkwaliteit aan de wettelijke Europese norm voldoet. Momenteel voldoen volgens Milieudefensie ten minste 95 plekken in het land daar niet aan.

Naar aanleiding van het kort geding kwam de overheid met een luchtkwaliteitsplan, maar volgens Milieudefensie voldoet het plan niet aan de uitspraak. Voor de korte termijn heeft de overheid geen plannen en worden er geen concrete maatregelen genoemd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Luchtwachters moeten concrete maatregelen zien af te dwingen bij gemeenten en genomen stappen controleren op effectiviteit.

Op 14 november gaat de rechtszaak tegen de Staat verder. Milieudefensie eist dat de overheid stopt met het schenden van mensenrechten, in dit geval het recht op gezondheid. "Te veel mensen gaan nu dood of worden ernstig ziek door die slechte lucht. Iedereen heeft recht op gezonde lucht", aldus Anne Knol van Milieudefensie. De milieuorganisatie hoopt met een principiële uitspraak van de rechter in de hand de overheid alsnog te dwingen met een plan te komen om de luchtkwaliteit in Nederland tot op of boven de Europese norm te brengen.

Door: ANP