Normal_aardbei

Aardbeien bevatten de meeste bestrijdingsmiddelen van alle groente en fruit die in Nederland worden geteeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed hier vorig jaar al onderzoek naar, maar greep niet in omdat de normen niet werden overschreden. Trouw meldt nu dat sommige aardbeien zeventien verschillende schadelijke stoffen bevatten. Deze fruitsoort die in de supermarkt ligt bevat zes keer meer schadelijk materiaal dan ander fruitsoorten in dezelfde schappen. Dat meldt Trouw. 

Diverse experts noemen de huidige normen onjuist en vinden dat de consument hiertegen onvoldoende wordt beschermd. “De NVWA werkt met een totaal achterhaalde aanpak. Daar is al dertig jaar wetenschappelijke consensus over. Je moet kijken naar het totaal van de schadelijke stoffen, naar de combinatie-effecten en niet naar de giftigheid per afzonderlijke stof. Er zijn stoffen die geen effect hebben op zichzelf, maar wel in combinatie met andere stoffen”, zegt Hans Muilerman van de Pesticide Action Network Europe.

Niet alleen de effecten van gecombineerde stoffen behoeven de aandacht, maar ook het zogenoemde opteleffect. Verschillende middelen kunnen eenzelfde effect hebben op een enzym. Het effect van deze verschillende middelen moet bij elkaar worden opgesteld, en niet afzonderlijk van elkaar bekeken worden.

In 2005 is er in de Europese regelgeving al het één en ander aangepast, waarin wordt voorgeschreven dat toezichthouders ook naar combinatie-effecten moeten kijken. Zij kunnen dat echter pas doen zodra de Europese toezichthouder EFSA daar een methode voor heeft gevonden. Deze is er echter nog steeds niet.  Lucas Reijnders, biochemicus en emeritus hoogleraar milieukunde spreekt van een schande. Hij en Muilerman zijn het over eens: veel staat stel vanwege het lobbyisme in de landbouwsector. “Daarbij is het hele systeem van normen gebaseerd op wat de industrie zelf aanlevert.”

Door: Redactie Nationale Zorggids