Normal_ibuprofen

Te veel mensen onderschatten de risico’s die het gebruik van pijnstillers met zich meebrengen. Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat consumenten meer paracetamol slikken dan veilig voor hen is en datzelfde geldt voor ibuprofen. Dat melden IVM en Radar. 

Zo overschat 50 procent van de zeshonderd ondervraagde consumenten het gebruik van paracetamol. Deze groep heeft daardoor een grotere kans op overdosering. Zo’n 8 procent van de respondenten slikt dagelijks een ibuprofen en loopt daardoor ook risico op overdosering. Overdosering staat vaak gelijk aan nierschade, een maagbloeding of een maagzweer.

Wat is redelijk? Volgens de bijsluiter van de paracetamol mag iemand in 24 uur tijd maximaal 6 tabletten slikken van 500 milligram. Slechts 37 procent van de ondervraagden was hiervan op de hoogte en meer dan 50 procent dacht meer te mogen slikken op een dag.

Het IVM maakt zich zorgen over de verkrijgbaarheid van pijnstillers. In apotheken en drogisterijen wordt je vaak gevraagd of je nog informatie nodig hebt over het product, maar in supermarkten en benzinestations waar de pillen ook worden verkocht, wordt geen extra informatie gegeven. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen past de verkrijgbaarheid voorlopig nog niet aan, omdat mensen zelf op het doosje of in de bijsluiter kunnen lezen hoe het middel te gebruiken is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids