Normal_ziekenhuis__ziekenhuisbed__bedden

De resistente bacterie MRSA wordt steeds vaker buiten het ziekenhuis aangetroffen en dat is reden tot voorzichtigheid. Dat stellen thuiszorgorganisaties die te kampen hebben gehad met de hardnekkige bacterie die voorheen alleen in ziekenhuizen voorkwam. MRSA is resistent tegen antibiotica, waardoor het lastig te behandelen is en verspreiding gevaarlijk kan zijn. Dit meldt Nieuwsuur.

Televisieprogramma Nieuwsuur besteedde onlangs aandacht aan de MRSA-bacterie waar steeds meer patiënten mee te maken krijgen. De zeer besmettelijke bacterie kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand zoals ouderen, kinderen en chronisch zieken. Het kan leiden tot bloedvergiftiging, botinfectie en longontsteking. De bacterie wordt af en toe aangetroffen in ziekenhuizen en worden in de meeste gevallen meegenomen door patiënten die in het buitenland in een ziekenhuis zijn behandeld. Het kan worden overgedragen door huidcontact of via speeksel.

Toch is de bacterie nu ook steeds vaker in de thuiszorg opgedoken. Een anonieme zorgmedewerker zegt MRSA te hebben gekregen via één van haar cliënten. Op het moment van contact was niet nog bekend dat deze meneer de bacterie bij zich droeg. MRSA kan vervolgens weer worden overgedragen op andere cliënten en collega’s. Mensen ervaren niet altijd klachten terwijl ze wel besmet zijn, wat het zeer belangrijk maakt om MRSA direct op te merken en verspreiding tegen te gaan.

“In het afgelopen jaar hebben we vijf uitbraken gehad in Friesland”, zegt arts-microbioloog Jan van Zeijl van Izore, het laboratorium voor medische microbiologie en infectieziekten. Drie van de vijf uitbraken waren bij thuiszorgorganisaties. “Als de bacterie de vrije loop krijgt buiten het ziekenhuis, dan zal een groep antibiotica niet meer werken om simpele infecties te bestrijden.” Het kan wel een maand duren voordat een uitbraak onder controle is. In Nederland overlijden ieder jaar één of twee mensen aan de MRSA-bacterie, wereldwijd zijn dit duizenden.

Door: Redactie Nationale Zorggids