Normal_logo_logo_het_beste_zorgidee

Drie ideeën strijden om de titel Het Beste Zorgidee 2017. Uit honderden inzendingen koos de jury de ‘Trapleuningverlenger’, ‘PICC Comfort’ en ‘Fit for the Floor’. Het is nu aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk idee het beste is. De winnaar van de tiende editie van Het Beste Zorgidee ontvangt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren. Dat meldt ONVZ Zorgverzekeraar. 

Op de website van Het Beste Zorgidee lichten de finalisten hun idee toe in een video. Heel Nederland kan tot 24 november op zijn of haar favoriete idee stemmen. Op dinsdag 28 november maakt jurylid Pieter van den Hoogenband tijdens een feestelijke uitreiking bekend wie Het Beste Zorgidee 2017 wint. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ.

Trapleuningverlenger 

Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Fysiotherapeuten en broers Jeremy en Joël Blom bedachten hier een simpele en doeltreffende oplossing voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is. 

PICC Comfort

Monique van Straaten zag hoe haar zus Sandy tijdens de chemotherapie veel ongemak had van de zogenoemde PICC-lijn, een centraal infuus, in haar bovenarm. Daarom bedacht Monique de PICC Comfort, een armband waar de PICC-lijn in gestopt kan worden. Deze biedt meer gemak en ziet er minder onprettig uit dan de standaardkous. Dankzij een handige flap is het infuus goed bereikbaar voor verplegend personeel. Een bijkomend voordeel is dat de PICC-kaart, die patiënten altijd bij zich moeten dragen, in de armband gestopt kan worden. 

Fit for the Floor-app

Manueel therapeut Floor Wijma ontdekte na haar zwangerschap dat er eigenlijk geen goede programma's zijn die vrouwen na een bevalling helpen om weer terug te keren naar het sportveld. Daardoor kwam zij op het idee voor de app ‘Fit for the Floor’. Veel vrouwen ondervinden fysieke problemen na een bevalling, terwijl hun beschikbare trainingstijd door de komst van een baby erg beperkt is. Bestaande sportapps zijn voor hen daarom vaak weinig geschikt. De Fit for the Floor-app bevat trainingsschema's voor verschillende soorten sporten.

Door: Redactie Nationale Zorggids