Normal_benauwdliggend

Op dinsdag 14 november, de dag voor Wereld COPD-dag, laat het Longfonds de documentaire BENAUWD in première gaan. De documentaire volgt van heel dichtbij COPD-patiënt Lia Breed en laat zo de impact van deze heftige ziekte op haar leven zien. Het Longfonds wil met deze film de onzichtbare longziekte COPD een gezicht geven. Dat meldt het Longfonds. 

In 2007 krijgt Lia Breed, oud-politieambtenaar, te horen dat ze ernstig COPD heeft. Door de ziekte moet Lia net voor haar pensioen stoppen met werken. In de documentaire laat regisseur Nina de Vriendt (De Haaien) zien hoe Lia’s leven er nu uitziet. Inmiddels heeft ze een longcapaciteit van nog maar 23 procent. Het gevolg is dat simpele alledaagse handelingen, zoals traplopen, schoonmaken en aankleden, niet of nauwelijks meer gaan. Door de beperkte longcapaciteit heeft Lia veel last van ernstige benauwdheid.

Dat Lia zich continue zo benauwd voelt is vreselijk en ze wil dan ook graag dat dit anderen niet overkomt. Om de jeugd te waarschuwen tegen de schadelijke gevolgen van roken, zet Lia zich nu in om te voorkomen dat kinderen gaan roken. Onder andere door te participeren in een mogelijke rechtszaak tegen de tabaksindustrie.

In Nederland leven ruim 600.000 mensen met COPD en jaarlijks komen daar maar liefst 60.000 mensen bij. De ziekte is ongeneeslijk: elk jaar overlijden er zevenduizend mensen aan COPD. De World Health Organization voorspelt dat COPD in 2030 doodsoorzaak nummer 3 is in de wereld.

De documentaire BENAUWD gaat dinsdagavond 14 november om 20:00 uur in première via www.facebook.com/longfonds. De film is vanaf woensdag 15 november, Wereld COPD-dag, te zien via www.longfonds.nl. 

Door: Redactie Nationale Zorggids