Normal_justitie__rechtbank

Metronic, de fabrikant die de implanteerbare insulinepomp produceert, staat binnenkort misschien in de rechtbank tegenover de Diabetes Vereniging Nederland. De fabrikant stopt over ruim 1,5 jaar met de productie van de pomp, omdat het steeds lastiger wordt om over de verschillende onderdelen te beschikken. De Diabetes Vereniging wil dat Metronic de insulinepomp blijft maken totdat er een geschikt alternatief is gevonden. Zo’n zeventig diabetici maken van het hulpmiddel. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Productie afdwingen zal niet makkelijk worden, want hoewel geneesmiddelenproductie door moet gaan totdat er een geschikt alternatief is ontdekt, geldt dat niet voor hulpmiddelen. Maar dat is wel wat de Diabetes Vereniging Nederland wil. De vereniging denkt er zelfs over na om de schuld van overleden patiënten bij Medtronic te leggen.

Waar Medtronic zegt problemen te hebben met de levering van de juist onderdelen, zegt de Diabetes Vereniging dat het enkel om de productiekosten gaat. De fabrikant doet al water bij de wijn door een voorraad insulinepompen te produceren en door patiënten de mogelijkheid te bieden om voor eind 2019 over te stappen op een externe pomp. Het bedrijf is inmiddels ook aan het praten met diverse partijen om zo een geschikt alternatief te bieden.

Door: Redactie Nationale Zorggids