Normal_ziekenhuis_eten

Alle patiënten in het Radboudumc krijgen zes keer per dag kleine gerechten. Uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s blijkt nu dat zij hierdoor onder andere meer eiwitten binnenkrijgen en beter in hun energiebehoefte worden voorzien dan wanneer ze de traditionele drie maaltijden per dag krijgen. Dat meldt Radboudumc.

Sinds vorig jaar krijgen alle patiënten in het Radboudumc hun maaltijden via het FoodforCare maaltijdconcept: zes keer per dag (in plaats van drie keer) gaan voedingsassistenten met kleine gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de samenstelling en kiest zelf wat hij wil eten. Het assortiment bestaat uit een zeer breed aanbod verse, eiwitrijke gerechten die aantrekkelijk worden gepresenteerd.

Arts-onderzoeker Dorian Dijxhoorn en collega’s bekeken hoeveel eiwitten en kilocalorieën patiënten binnen kregen. Dit deden ze door op dag één en dag vier van de ziekenhuisopname voorafgaand aan elke maaltijd op te schrijven wat de patiënt bestelde en na afloop te wegen wat er over was. De hoeveelheid eiwitten en kilocalorieën werden berekend aan de hand van de voedingswaarden van de verschillende recepturen.

Dijxhoorn: “Al met al was het een heel intensief onderzoek. Nog niet eerder is zo nauwkeurig gemeten wat meer dan zeshonderd patiënten binnenkrijgen.” Ze voerden hun onderzoek op drie afdelingen van het Radboudumc uit. Dat deden ze eerst voor het bestaande maaltijdconcept (drie keer per dag een maaltijd) en later in het jaar nog een keer toen FoodforCare was ingevoerd. Deze resultaten werden met elkaar vergeleken.

Meer eiwitinname 

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten op dag één en vier van hun opname meer eiwitten binnenkrijgen als ze zes keer per dag een kleine, eiwitrijke maaltijd mogen kiezen. Gemiddeld kregen patiënten op dag één 79 procent van hun eiwitbehoefte binnen met het FoodforCare concept. Met drie maaltijden per dag was dit 59 procent.  Hetzelfde patroon was te zien op dag vier. Ook behaalden meer patiënten (23 procent) door het concept hun dagelijkse eiwitbehoefte. Bij drie maaltijden bleef dit op dagen één en vier steken op 8 procent.

Patiënten kregen daarnaast op dag één gemiddeld gezien een groter deel van hun energiebehoefte binnen met de zes kleine gerechten. Naast de eiwit- en energie-inname onderzochten de wetenschappers ook de tevredenheid over de maaltijden. Patiënten vonden de kleine maaltijden lekkerder ruiken en er beter uitzien. Overall bleef de tevredenheid gelijk ten opzichte van het oude concept.

Uit verdere analyses moet blijken of het nieuwe maaltijdconcept ook voor gezondheidsverbetering zorgt. Daar is op dit moment nog niks over te zeggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids