Normal_genderneutraal__wc__toilet

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 3.700 patiënten met maag-, darm- of incontinentieproblemen, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Die angst blijkt gegrond, want 83 procent heeft wel eens tevergeefs gezocht naar een openbaar toilet. De MLDS en diverse patiëntenorganisaties presenteren daarom vandaag een norm waarmee ze overheden, retailers, bedrijven en horecaondernemers willen bewegen dit schrijnend tekort gezamenlijk aan te pakken. Dat meldt MLDS. 

De resultaten van het onderzoek laten zien hoe groot het probleem is voor de twee miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen vijf minuten een toilet nodig. Slechts één op de zes vindt een toilet binnen die tijd. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet. Vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants. Vier procent wordt wel eens geweigerd bij overheidsgebouwen. 

De Maag Lever Darm Stichting en de patiëntenverenigingen pleiten voor een landelijke norm. Deze presenteert de MLDS vandaag tijdens de Ronde Tafel Conferentie. Bernique Tool: "Wij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoegankelijk, schoon en met een prullenbakje. Buikpatiënten hebben bij aandrang niet meer dan 5 minuten. Nu vindt één op de zes daadwerkelijk binnen 5 minuten een toilet. Dat moet en kan anders."

Vandaag is ook de officiële aftrap van de landelijke Toilettour op het Stationsplein in Amersfoort om 13.30. De tour staat in het teken van: ‘De klant is koning, de buikpatiënt ook?’ De komende maand strijkt een mobiel toilet in de vorm van een kasteel op verschillende openbare plekken in Nederland neer. Dit jaar is gekozen voor een selectie van steden die onderaan de lijst bungelen van de top 50 gastvrije toiletgemeenten, waaronder Zaandam, Purmerend, Alphen aan den Rijn en Schiedam. Hiermee vragen de  MLDS en patiëntenorganisaties aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. Winkeliers, gemeenten en horecaondernemers kunnen hun toiletruimte aanmelden via www.waarkaniknaardewc.nl of via de HogeNood app. 

Door: Redactie Nationale Zorggids