Normal_umcg

In het eerste weekend van december wordt het een stuk rustiger in het UMCG. Maar alleen qua patiëntenaantallen. Op 2 en 3 december is het nieuwe Elektronisch Patientendossier (EPD) net in gebruik genomen en daarom wil het UMCG zo min mogelijk operaties en behandelingen uitvoeren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Net voordat het nieuwe systeem online wordt gezet, gaan medewerkers tweemaal langs alle patiënten die in al  het ziekenhuis zijn opgenomen. Daarbij stellen zij hen vragen om te controleren of alle gegevens die het nieuwe systeem weergeeft correct zijn. Het UMCG opereert momenteel met zestig oude systemen, maar daar gaan op zaterdagavond 21.00 uur alle stekkers uit. Het ziekenhuis zal vanaf dan ook niet meer werken met papieren dossiers bij de bedden, maar met een Computer on Wheels (COW).

Eén keer eerder poogde het UMCG om een nieuw EPD in te voeren. Het ging toen echter faliekant mis. Dit was in 2014 toen het samen met het Erasmus MC een systeem van Siemens wilde kopen. Siemens kwam er te laat achter dat het niet de juiste kwaliteit kon leveren en daardoor verloor het UMCG 5 miljoen euro.

Sindsdien hebben meerdere ziekenhuizen een nieuw computersysteem geïntroduceerd, maar het UMCG bleef terughoudend. Dat het UMCG achterloopt op andere ziekenhuizen is niet gek, want het is een complexe organisatie met meer dan 120 afdelingen. Bovendien moet het nieuwe EPD een oud systeem vervangen en de honderden subsystemen moeten daar weer aan gekoppeld worden. De huidige kosten: zo’n 70 miljoen euro.

“We hadden het graag anders gewild. De invoering van het nieuwe systeem gaat voor onze dertienduizend medewerkers dit jaar een buitensporige inspanning worden. En het ergste is, dan weet je ook nog dat je daarna niet eens blij wordt omdat het even duurt eraan te wennen”, zei bestuursvoorzitter Jos Aartsen begin dit jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids