Normal_popcorn_zout

Wie minder zout wil eten, kan het beste pittige kruiden of een peper doen zijn eten doen. Pittig eten misleidt namelijk het brein, waardoor deze denkt dat er zout in het eten zit. Zelfs als er helemaal geen zout in zit, zeggen Chinese onderzoekers. Dat meldt RTL Nieuws.

Uit onderzoek van het RIVM vorig jaar bleek dat Nederlanders nog steeds te veel zout binnenkrijgen. De hoeveelheid zout in ons eten is nog even hoog als tien jaar geleden. De inname ligt daarmee nog steeds ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid. Chinese onderzoekers denken een oplossing te hebben gevonden, maar zijn niet zeker of het ook werkt voor mensen van niet-Chinese afkomst.

Zeshonderd Chinezen deden mee aan het onderzoek waarbij zij pittig of zout eten voorgeschoteld kregen. Tegelijkertijd hielden de wetenschappers hun hersenactiviteit bij met een PET-CT scan. Het hersengebied dat wordt geactiveerd door pittig eten, heeft deels overlap met het gebied dat actief wordt als we zout eten. Mensen die pittig aten, kregen dagelijks gemiddeld zo’n 2,5 gram minder zout binnen. De onderzoekers denken dat artsen patiënten kunnen adviseren hun zou te vervangen met pittige kruiden of pepers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids