Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Het is Nederland gelukt het fel begeerde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) binnen te slepen. Na een geslaagde maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral 'EMA-ambassadeur' en oud-minister Wouter Bos verhuist het prestigieuze EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. De EMA beoordeelt medicijnen voor 500 miljoen Europeanen.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken verklaarde na afloop van de zenuwslopende stemming: "Negentien landen waren kandidaat voor het agentschap. Het heeft de nodige tijd gekost en het besluitvormingsproces was zeer intensief, maar de 27 lidstaten laten hiermee zien dat zij ook na de Brexit goede beslissingen kunnen nemen. Ik dank de landen die voor Amsterdam gestemd hebben voor hun vertrouwen." De verhuizing is nodig omdat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat.

Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze op de markt mogen in de EU. Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Door: ANP