Normal_kraan_kraanwater

Omdat uit eerdere metingen bleek dat een stofje van GenX zich in oevergrondwater en drinkwater bevond, heeft het ministerie van infrastructuur en waterstaat het RIVM gevraagd om meer inzicht te geven in de aanwezigheid en verspreiding van deze stof in drinkwater en haar bronnen. Tien drinkwaterbedrijven leverden hun analyseresultaten van het water. Bij slechts drie bedrijven werden verhoogde waarden van GenX gevonden, maar binnen de norm. Dat meldt RIVM.

In het drinkwater van de overige zeven drinkwaterbedrijven is geen aanwezigheid van de giftige stof gevonden. GenX komt niet wijdverbreid voor in het Nederlands drinkwater. Conclusie van het onderzoek is dat het nu overal veilig is om het drinkwater te drinken.

Afgelopen zomer wilde een Kamermeerderheid dat er uitgezocht werd hoeveel GenX er in het drinkwater zit. Veel politici waren namelijk geschrokken nadat het Algemeen Dagblad meldde dat de chemische stof op zeker zes plekken in Zuid-Holland in kraanwater voorkwam. GenX wordt gebruikt bij de productie van Teflon en wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids