Normal_condoom

Het leek zo goed te gaan met de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen. In 2015 was er voor het eerst een daling van het aantal besmettingen te zien en de hoop op een definitieve daling was groot. Helaas blijkt uit de laatste cijfers van Centra Seksuele Gezondheid dat er opnieuw sprake is van een toename van het aantal besmettingen. En daarmee wordt aandacht voor condooms weer belangrijker. 

De harde cijfers

De meeste voorkomende soa is Chlamydia. Uit de laatste cijfers blijkt dat er sprake is van 20.698 infecties. Dat is een toename van 11 procent. Ook het aantal gonorroe diagnoses steeg: er was sprake van 13 procent meer besmettingen, aldus RIVM. De seksueel overdraagbare aandoening die procentueel gezien het meest steeg was syfilis, met maar liefst 30 procent. Uitzondering op de stijgende cijfers is het aantal hiv-besmettingen. Dat cijfer blijkt dalende. Ook het aantal consulten bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (CSG) nam toe: er is sprake van een stijging van 18,6 procent.

Ontwrichtend effect

Vaak wordt onderschat dat soa’s ook op langere termijn een ontwrichtend effect kunnen hebben. Zo kan een vrouw die met chlamydia besmet is  onvruchtbaar worden en kunnen mensen die besmet zijn met syfilis zelfs jaren later nog ontstekingen krijgen, soms met verlamming tot gevolg. En een besmetting met hiv betekent gelukkig geen doodvonnis meer heeft wel als gevolg dat er levenslang zware medicatie moet worden geslikt en regelmatige medische controles noodzakelijk blijven.

Drempelvrees

Bij juist gebruik van een condoom is besmetting te voorkomen. Toch worden veel smoezen gebruikt om dit voorbehoedmiddel niet te hoeven gebruiken. Een vaak genoemde reden is drempelvrees met betrekking tot de aankoop van het product. Zowel mannen als vrouwen geven aan dat ze het niet prettig vinden om in de winkel condooms aan te schaffen. Door het grote online aanbod is dit excuus echter allang niet meer houdbaar. Bijvoorbeeld bij Easytoys.nl en Allecondooms.nl is het mogelijk om in alle rust en beslotenheid een keuze te maken. Angst voor de postbode is ook niet nodig: de bestellingen worden gegarandeerd in discrete verpakking geleverd. Ook is het mogelijk om anoniem een beroep te doen op de klantenservice bij vragen of klachten. Want hoewel veel condoommerken claimen dat er sprake is van one size fits all, is maatwerk toch de beste oplossing voor optimaal plezier tussen de lakens.