Logo_hartstichting

De Hartstichting investeert 1 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart. Cardiologen Vanessa van Empel van Maastricht UMC en Rudolf de Boer van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zoeken met hun team naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Dit meldt de Hartstichting. 

Op dit moment leven naar schatting ruim 227.000 mensen in Nederland met hartfalen. De toekenning van de Hartstichting richt zich op onderzoek naar hartfalen waarbij sprake is van een verdikte, stijve hartspier, waardoor het hart zich niet goed kan vullen met bloed. Per hartslag wordt hierdoor minder bloed door het lichaam rondgepompt.

Door een verdikte stijve hartspier kunnen mensen met hartfalen extreem snel moe en kortademig zijn. Cardioloog De Boer: “Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact. Een boodschap doen is al een grote inspanning en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden.”  Op dit moment is er geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.

Het uiteindelijke doel is dat mensen met een stijf hart veel langer en vitaler kunnen leven, vertellen Van Empel en De Boer. “We willen eerder zien aankomen wie een stijf hart krijgt en het proces remmen en verminderen. Het mooiste zou zijn als we een manier vinden om te voorkomen dat de hartspier te dik en stijf wordt. Dat is het ultieme doel.”

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen én onderzoek naar hartfalen zijn topprioriteiten van de Hartstichting. De Hartstichting stimuleert onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten. Zij wil de kennisachterstand over hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk inhalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids