Normal_redribbon_original_aids_hiv_logo

In het kader van Wereld Aids Dag op 1 december, biedt het MC Slotervaart vanaf maandag 27 november tot en met vrijdag 1 december een gratis hiv-test aan. Amsterdammers die hier gebruik van willen maken, kunnen dat anoniem doen. Met het aanbieden van de gratis test vraagt het ziekenhuis aandacht voor het virus, waarbij vroegtijdige opsporing en behandeling noodzakelijk is. Dat meldt het Parool.

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt beperkt en langzaam, meldde het Aidsfonds vorige week. In 2016 werden 820 nieuwe diagnoses gemeld, maar enkele tientallen minder dan in 2015. Bij één op de drie homomannen en meer dan de helft van de heteroseksuele mannen start de hiv-behandeling erg laat. Een derde van de nieuwe diagnoses onder homomannen in Amsterdam betreft een recente infectie.

Het ziekenhuis wil er met de gratis test voor zorgen dat hiv eerder wordt ontdekt en kan worden aangepakt. Het is zaak om een behandeling te starten voordat het immuunsysteem is aangetast of de ziekte is overgegaan op aids. Op diverse andere plekken in Amsterdam kunnen mensen in de week rondom Wereld Aids Dag een gratis hiv-test doen. Ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg biedt de gratis en anonieme test aan.

Op vrijdag 1 december is het Wereld Aids Dag. De dag waarop aandacht wordt gevestigd op de strijd tegen aids. Ook het Aidsfonds start een campagne op 1 december. In de Beurs van Berlage vindt dan het ‘Nationaal Congres Soa* Hiv* Seks plaats en op de avond voor Wereld Aids Dag is er in Club Church een discussie over de invloed van Grindr op het seksuele gedrag van homomannen. Die avond passeert ook het medicijn PrEP de revue en hoe deze gezondheidsrisico’s kan terugdringen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids