Normal_koek

Wie op zijn gewicht wil letten, kan beter overdag ongezond eten dan ‘s avonds. Door ‘s avonds vet en zoet te eten, kom je meer aan dan wanneer je dat gedurende de dag doet. Zodra de zon ondergaat, gaat het lichaam ook in een ruststand. Het is onverstandig om dan ongezond te eten, omdat het de kans op overgewicht en diabetes type 2 vergroot, zegt promovenda Joëlle Oosterman. Dit meldt RTL Nieuws.

Oosterman keek bij haar onderzoek naar de biologische klok van mens en dier. Daglicht staat eigenlijk gelijk aan een soort reset van het biologische ritme, waardoor deze weer gelijk staat met het ritme van de aarde (24 uurs). De promovenda benadrukt dat het net als met andere dingen gaat om balans, maar dat het moment van eten ook werkelijk van belang is.

Voor haar onderzoek voerde ze ratten eten op het moment dat hun lichaam op inactief stond. In de rustperiode suiker eten, hield in dat de muizen meer aankwamen. Door daar vet aan toe te voegen, begon de lever van de ratten te vervetten. “En dat effect was veel groter dan bij hetzelfde dieet in de actieve periode, of zelfs bij een gewoon eetpatroon tijdens de rustperiode", aldus Oosterman.

Haar advies geldt vooral voor mensen die een nachtdienst draaien en is als volgt: eet zo gewoon en gezond mogelijk en probeer de verleiding van snoep, vet en ander ongezond eten te weerstaan. Wie op normale tijdstippen in slaap valt, doet er goed aan om ‘s avonds laat niet naar het eten te grijpen. Zij heeft dit advies niet onderzocht, maar weet dat Amerikanen hebben vastgesteld dat verlengde periodes van niets eten, bijdragen aan een gezond gewicht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids