Normal_hersens__hoofd

Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. In 2016 stonden 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening. Het daadwerkelijke aantal patiënten die ermee kampt is waarschijnlijk nog hoger, omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd staan. Dat meldt RIVM.

In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening: 1.692.400 mannen en 2.134.400 vrouwen. Vrouwen krijgen vaker een hersenaandoening dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hun langere levensverwachting. Psychische stoornissen zijn het meest voorkomende type hersenaandoening met 1.907.700 geregistreerde patiënten in 2016.

In het onderzoek zijn hersenaandoeningen voor het eerst ingedeeld in vijf clusters: psychische stoornissen (persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen of depressie), chronische aandoeningen (dementie, Parkinson, epilepsie), niet-aangeboren hersenletsel (beroerte, traumatisch hersenletsel), slaapstoornissen (insomnie of slaapapneu) en hersenaandoeningen die in het eerste levensjaar tot uiting komen (verstandelijke beperking of afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel.

Overzicht van het aantal mensen per aandoening:

  • Psychische stoornis: 1.907.700 mensen
  • Chronische hersenaandoening: 1.337.800 mensen
  • Niet-aangeboren hersenletsel: 645.900 mensen
  • Slaapstoornis: 506.200 mensen
  • Hersenaandoening die in het eerste levensjaar tot uiting komt: 100.300 mensen. 

Om Nederlanders bewust te maken van de omvang én de impact van een hersenaandoening, start de Hersenstichting vandaag een grootschalige campagne. Daarin staat niet alleen de patiënt, maar ook de omgeving centraal. Het leven van vier patiënten is in beeld gebracht, om te laten zien hoe een hersenaandoening hun leven op z’n kop heeft gezet

Door: Redactie Nationale Zorggids