Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

E-health is niet dé oplossing voor chronisch zieken, maar kan de zorg van morgen wel verbeteren. Dat zegt Esther Talboom-Kamp die onlangs promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij pleit voor blended care: een mix van traditionele zorg en e-health. E-health is vooral nuttig om patiënten gereedschappen te geven om zelf de regie te houden en te informeren over hun gezondheid en ziekte. Dat meldt LUMC.

Door de vergrijzing telt Nederland steeds meer patiënten met chronische ziekten als diabetes, hartfalen en longziekten. “De kwaliteit van zorg is hoog, maar er zullen de komende jaren veel meer chronische patiënten bijkomen”, zegt Talboom-Kamp. E-health als aanvulling op de bestaande zorg is nodig om deze uitdaging het hoofd te bieden. “Patiënten krijgen dan meer regie over hun gezondheid, bijvoorbeeld als het gaat om leefstijl of medicijngebruik. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn hun gedrag te veranderen.”

Voor haar promotieonderzoek onderzocht Talboom-Kamp e-health-toepassingen voor twee groepen patiënten. Bij COPD-patienten keek ze naar het effect van verschillende manieren van het aanbieden van e-health in huisartspraktijken. “Patiënten die het kregen voorgeschreven als een soort medicijn en daar vele begeleiding bij kregen, maakten er het meeste gebruik van. Ook het intensief trainen van huisarts en praktijkondersteuner in het begeleiden van patiënten, leidde tot meer gebruik.”

De gezondheidsstatus verschilde niet tussen patiënten die wel of geen e-health gebruiken. De promovenda denkt dat dat komt doordat de looptijd van het onderzoek te kort was, of doordat het ging om patiënten met milde COPD bij wie de gezondheid sowieso aardig onder controle is.

Talboom-Kamp onderzocht ook het effect van e-health op patiënten die antistolling gebruiken. Ze vergeleek hierbij de reguliere zorg met zelfmanagement, waarbij de patiënten met zelfmanagement hun bloedwaarden zelf prikten en hun medicijngebruik zelf aanpasten middels een e-health-applicatie. Mensen konden zelf kiezen of ze e-health wilden. De groep die zelf voor e-health koos, bleek gemotiveerder en haalde evenveel resultaat uit zelfmanagement als de zorg van de trombosedienst. De meest efficiënte werkwijze binnen deze groep is e-health in combinatie met e-learning. 

Door: Redactie Nationale Zorggids