Normal_handen_fysio_behandeling

Meer dan de helft van de Nederlanders loopt onnodig lang door met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Ook is het voor veel mensen onduidelijk of een verwijzing nodig is voor een bezoek aan de fysiotherapeut en of fysiotherapie onder de basisverzekering valt. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Fysiotherapie: een kwantitatief onderzoek over fysiotherapie’ onder de Nederlandse bevolking, waarvoor 1.067 Nederlanders zijn ondervraagd. Dat meldt KNGF. 

Van de ondervraagden wacht 34 procent enkele weken tot een maand met een bezoek aan de fysiotherapeut, 22 procent blijft langer dan een maand doorlopen met klachten, of neemt helemaal geen contact op. De voornaamste reden voor dit uitstelgedrag is de hoop dat de klachten vanzelf overgaan. Anderen gaan liever eerst naar de huisarts of zien op tegen de kosten van een bezoek aan de fysiotherapeut.

Over hoe je bij de fysio terechtkomt, bestaat sowieso onduidelijkheid. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt voor de fysiotherapeut een verwijzing van de huisarts nodig te hebben. Dit klopt niet. Hoewel huisartsen kunnen verwijzen, is er in ons land sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Een verwijzing is daarom niet nodig.

34 procent van de Nederlanders denkt dat fysiotherapie onder het eigen risico valt. De helft van de respondenten geeft aan aanvullend verzekerd te zijn voor fysiotherapie.

Ondanks dat Nederlanders een bezoek aan de fysiotherapeut om verschillende  redenen uitstellen, zijn ze zeer lovend over de beroepsgroep. Zeven op de tien respondenten ziet de fysiotherapeut als ‘dé specialist in houding en beweging’ en maar liefst 85 procent toont zich positief over de gekregen behandeling en geeft aan zich na afloop beter te voelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids