Normal_chirurgie__operatie

Klinieken voeren steeds vaker een schaamlipcorrectie uit. Niet omdat ze medisch noodzakelijk zijn, maar vanwege een schoonheidsideaal. Een schaamplipcorrectie wordt alleen maar vergoed als er sprake is van ernstig misvormde schaamlippen. Dat meldt RTL Nieuws.

De nieuwssite vroeg 52 klinieken of zij de afgelopen jaren een stijging opmerkten van het aantal vrouwen dat een schaamlipcorrectie wilde. Negentien klinieken bevestigden een stijging, negen meldden geen stijging en de overige klinieken hadden geen duidelijke cijfers of reageerden niet.

De meeste vrouwen die kiezen voor een correctie, doen dat niet vanuit medische overwegingen. “Veel jongeren kijken naar porno. Ze denken dat wat ze daar zien, de gouden standaard is. Jonge vrouwen denken daarom dat ze kleine schaamlippen moeten hebben, ze weten niet dat hun schaamlippen normaal zijn”, zegt gynaecoloog Joke Haartsen.

Toch is er ook een groep vrouwen die zo’n correctie laat uitvoeren omdat ze te grote schaamlippen hebben. Wie zo’n operatie laat uitvoeren omdat ze klachten ervaart, is gerechtvaardigd. Dat vindt seksuoloog Peter Leusink niet van operaties die niet nodig zijn. Er kunnen namelijk nogal wat complicaties opspelen bij een schaamlipcorrectie, zoals infecties en nabloedingen. Bovendien zijn er veel basisartsen die de operatie uitvoeren, maar hier niet specifiek een opleiding voor hebben gevolgd. Het kan zijn dat het litteken er daardoor niet goed uitziet, of dat de wond niet goed geneest. Een arts kan ook te veel weghalen en als dat gebeurt kan een vrouw ook veel ongemakkelijkheden ervaren in het dagelijks leven.

Vrouwen zouden beter voorgelicht moeten worden over hun schaamlippen en de schaamlipcorrectie, zegt gynaecoloog Haartsen. Zij weten vaak niet dat hun schaamlippen er normaal uitzien, waardoor zij schaamte ervaren. Iets wat absoluut niet nodig is, aldus Haartsen.

Omdat Nederlandse zorgverzekeraars alleen de ernstige gevallen vergoeden, zijn er ook geen landelijke cijfers beschikbaar. Klinieken blijken dit zelf ook niet goed bij te houden. Op internationaal niveau gebeurt dat wel en die cijfers laten zien dat 45 procent meer vrouwen in 2016 een schaamlipcorrectie lieten uitvoeren ten opzichte van het jaar ervoor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids