Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

De SP heeft minister Bruins van Medische Zorg Kamervragen gesteld over bacteriofagen. SP-Kamerlid Nine Kooiman wilde van hem weten wat hij vindt van de onrust omtrent het alternatief voor antibiotica en hoe hij tegenover commerciële partijen staat die geld vragen voor reisjes naar Georgië, waar therapie met bacteriofagen (kortweg fagen) heel normaal is. Dat meldt de Tweede Kamer. 

Veel Nederlanders reageerden verbaasd op de uitzending van Dokters van Morgen waarin werd uitgelegd wat een bacteriofaag is, wat het doet en waarom het de oplossing is voor antibioticaresistentie. Kooiman wil van Bruins weten of hij die onrust begrijpt. Ja, schrijft Bruins, hij snapt dat patiënten de beste behandeling willen voor hun klacht of aandoening. “Zeker als het gaat om (multi)resistente bacteriën, waarbij antibiotica niet meer werken.”

Commerciële reizen naar Georgië vindt Bruins moeilijk verdedigbaar, met name vanuit een ethisch oogpunt. De reizen zijn namelijk niet verboden en daarom is Bruins van mening dat het niet aan hem is om hierover te oordelen.

Bruins staat zeker niet negatief tegenover de inzet van bacteriofagen. Sterker nog, hij vindt het een interessante ontwikkeling die zeker ingezet kan worden in de strijd tegen antibioticaresistentie. Het punt is echter dat er tot nu toe te weinig onderzoek is gedaan naar de werking van bacteriofagen. Er is bovendien nog niet voor alle bacteriën of infecties een geschikte faag gevonden.

Vorige week maakte het UMC Utrecht bekend onderzoek te gaan doen naar de werking van bacteriofagen. Het ziekenhuis hoopt begin volgend jaar met een patiëntgebonden onderzoek van start te gaan. Ook het Erasmus Mc doet samen met biotech bedrijf Micreos onderzoek. Dit is een een klinische studie, gericht op huidinfecties. Hetzelfde bedrijf is bezig met de ontwikkeling van fagen die voedselbederf tegen kunnen gaan. Eten bederft namelijk door bepaalde bacteriën.

Het RIVM is ook aan het werk gezet en voert een literatuurstudie uit over de huidige kennis en mogelijkheden omtrent fagen. Het instituut gaat in 2018 naar Georgië om daar bij het gespecialiseerde Eliava Instituut te kijken wat daar precies gebeurt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids