Normal_rss_entry-114497

Oogartsen vinden de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden niet ver genoeg gaan. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen, wil zo snel mogelijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Bij de afgelopen jaarwisseling waren er minder slachtoffers dan het jaar er voor, maar de verwondingen waren wel ernstiger van aard.

“Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk. Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel”, reageert oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap. “Ondanks alle waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen vallen er iedere jaarwisseling weer veel onnodige slachtoffers”. Het afgelopen jaar raakten negentien mensen door vuurwerkongelukken blind aan een oog. “Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en vormt een gevaar voor de samenleving”, zegt De Faber die als oogarts in het Rotterdamse Oogziekenhuis werkt.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat volgende week overleggen met burgemeesters en de korpschef over het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Hij zei dat vanochtend voorafgaand aan de ministerraad in reactie op het rapport. Dat de wetgeving al voor de komende jaarwisseling zou kunnen worden aangepast, is volgens hem uitgesloten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed een uitgebreid onderzoek naar veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling. Volgens de raad is de tijd gekomen om “het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” te doorbreken. De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en “uitnodigt tot roekeloos gedrag”.

De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet. Oogartsen zien het liefst een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.

Door: ANP