Logo_logo-olvg

OLVG en Zilveren Kruis gaan een bijzondere samenwerking aan op het gebied van hiv-zorg. De kwaliteit van de hiv-zorg van OLVG is toonaangevend en daarom krijgt het OLVG de komende drie jaar een vast bedrag per patiënt per jaar. Het grote voordeel is dat er zo verder geïnvesteerd kan worden in een nóg betere kwaliteit van hiv-zorg. Dat meldt OLVG.

Het Hiv-behandelteam OLVG heeft samen met haar patiënten de belangrijkste gezondheidsuitkomsten vastgesteld en monitort deze uitkomsten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. In het Hiv-behandelcentrum van OLVG krijgt de patiënt een 360 graden behandeling waarbij niet alleen op hiv wordt gefocust. De patiënt krijgt in een vroeg stadium ook inzicht in bijkomende risico’s. Onder leiding van een team van specialisten krijgt de patiënt vervolgens een behandeling die hierop aansluit. Door deze aanpak worden bijkomende risico’s en daarmee gepaard gaande zorgkosten verminderd.

Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘Met deze afspraken ligt de focus volledig op het verbeteren van de zorg voor onze verzekerden. Verbetert het OLVG de zorg door de gecoördineerde aanpak en dalen daardoor de kosten, dan mag het ziekenhuis een deel van de besparing behouden. Zo loont investeren in kwaliteit voor het OLVG en beheersen we samen de kosten.’ Zilveren Kruis heeft meerdere pilots lopen waarbij zorg ingekocht wordt op basis van uitkomsten van de zorg. Dit contract is een van de eerste resultaten.

Met het contract is het mogelijk om de zorg die door meerdere organisaties geleverd wordt, in een keer in te kopen. Dit wordt ook wel een zorgbundel genoemd. Op deze manier wordt innovatie gestimuleerd in plaats van belemmert omdat er geen declaratiecodes zijn voor nieuwe zorgvormen. Bij handhaving van het huidige kwaliteitsniveau mag OLVG een substantieel deel van de bespaarde zorgkosten vervolgens weer investeren in verdere ontwikkeling van de hiv-zorg. Het contract heeft een looptijd van 3 jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids