Normal_obesitas

Wie van zijn diabetes type 2 wil afkomen, zou daarvoor zeker vijftien kilo moeten afvallen. Dit stellen Britse onderzoekers die ruim driehonderd diabetespatiënten analyseerden. Zij zeggen dat een aanzienlijk verlies van lichaamsgewicht diabetes type 2 tegengaat en gebruik van medicatie daardoor niet meer nodig is. Dat meldt NU.nl. 

De onderzochte diabetespatiënten werden twee jaar lang gevolgd. Een deel van hen kreeg de gangbare behandeling met medicijnen en insuline en een ander deel hoefde zich enkel te houden aan een dieet met 800 calorieën per dag. Dit dieet moesten ze acht weken lang volhouden.

Zo’n 50 procent van de patiënten die aanzienlijk inleverde op zijn calorie-inname, bracht zijn bloedsuikerspiegel terug naar normale waarden. Medicijnen waren niet meer nodig. Dit gebeurde bij slechts 4 procent van de deelnemers die doorging met de normale behandeling. 90 procent van de deelnemers bij wie het gewicht afnam met vijftien kilo of meer, is niet meer gediagnosticeerd met diabetes type 2.

“Mochten de patiënten hierna weer aankomen, durf ik met zekerheid te zeggen dat ze de ziekte ook weer krijgen. Want we kunnen nu heel duidelijk zien waardoor diabetes type 2 veroorzaakt wordt: het is een kwestie van het hebben van meer lichaamsvet, met name in de lever en alvleesklier, dan het lichaam aankan”, zegt hoofdonderzoeker Roy Taylor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids